Oseberg viking ship – ODS

In this video we have animated two different vibration patterns of an historic artefact, the Oseberg Viking ship.
What you see is the deflection pattern of 60+ measurement points on the ship coupled together to show how the ship moves under de facto load conditions. Real deflections is in the micro meter range so here they have been magnified for us to see.
In this case the load is caused by floor vibration due to visitors walking more or less in random around the artefact.

This animation/analysis can be used for improving computer models of the ship’s structural dynamics.

 

 

Portalen – Lillestrøm

The location south of the railway station in Lillestrøm takes a quantum jump now when Portalen is ready. The new landmark of 50,000 square meters contains hotels, business areas, an office building and two apartment blocks with 144 apartments.

The builder through Jernbanegata AS is OBOS Forretningsbygg AS. Portalen is OBOS’ largest single project ever, with a project cost of over 1.5 billion NOK. The project owner for the residential area is OBOS New Home, project management for Scandic Lillestrøm has been Chinma Holding, while Øyvind Moen AS and OBOS Prosjekt have assisted the building management in addition to OBOS Forretningsbyggs’ own resources. Veidekke Entreprenørs total contract has a value of NOK 821 million excluding fees, and is also Distrikt Oslo’s first project built after the BREEAM-NOR classification.

In recent years, the ten-acre plot has served as a parking lot, but with different owner constellations, efforts have been made to achieve good finances in various project plans. OBOS Forretningsbygg contacted LPO Arkitekter in the fall of 2012, with a wish to get about 50,000 square meters of land in which 40,000 square meters would be above ground.

– There were clear indications about the disposals. OBOS Forretningsbygg wanted an office building in the south, a hotel closest to the train station and homes and shops located in the center. We had a very good internal process that led to this concept, says Beate Bruun of LPO Arkitekter, who won the architectural competition just before Christmas in 2012.

Eika Fet Arena

The new sports hall in Fetsund is a long-awaited venue for the sports club in the village.

The 2,300 square meter hall contains two handball courts, as well as 2×750 square meter of social space and service. In addition, a climbing hall has been built with a 13 meter high climbing wall and buldre wall. A new kindergarten is also a big part of the project.

Backe Romerike AS has had the turnkey contract for the project where Fet IL is the builder.
– We started at new years with the construction of the hall and kindergarten. We feel that we have completed a great project in a short space of time, says project manager Petter Vestli from Backe Romerike AS to Byggeindustrien.

Picture and article on: bygg.no.

 

N-building, NTNU Gjøvik

Betonmast Innlandet recently handed over the N-building at NTNU in Gjøvik to Statsbygg. The education, laboratory, workshop and office building of almost 5000 square meters was designed by Reiulf Ramstad Arkitekter, and is an important piece to handle an increasing number of students in the city center.

Project manager Reidar Søbstad in Statsbygg is pleased with the building. He believes this has been a project where it is difficult to find something that has not worked.

– In my opinion, this has been a successful project from a to z. Betonmast Innlandet has made sure that the project has been a safe journey, and we have also had a good construction agent in Norconsult. We are now sitting with a great building that scores high in the focus areas of Statsbygg, including environment and HSE, he says.

Project Manager André Skjelstad in Betonmast Innlandet is also clearly pleased with the implementation of the project. He describes the cooperation with Statsbygg as very rewarding.

– Statsbygg has a lot of expertise and they make strict demands on us as a contractor, and we like it. We feel that the strict requirements from the developer has lifted us in important areas such as HSE, Environment and Energy, he says.

Pictures and article: bygg.no.

Frogner Idrettspark

At Frogner in Sørum municipality, the local sports team has planned and built a sports park many can envy. The magnificent new facility was completed in the fall – and is in use for a large part of the day.

It was in late summer Frogner sports team could use the new sports park. The project comprises a multipurpose hall of a total of 7,500 square meters – where the hall itself comprises 3,600 square meters. The hall includes three handball courts, a basketball court, ten badminton courts (Frogner is a big club within badminton), path floorball, volleyball and tennis as well as a climbing wall / bouldering wall. The rest of the building includes two fitness rooms, wardrobe facilities with 14 wardrobes, social rooms, store / kitchens, seven offices and two meeting rooms.

The new hall is also built together with the existing hall and clubhouse, which is partially refurbished. Here among other things, Posten (mail) has got completely new premises and is a permanent tenant in the building.

The project also includes an outdoor area including a 3,600 square meter artificial grass with infrared underfloor heating and flood lighting. In addition, there is a new area for an ice skating rink in the winter and an outdoor fitness park.

Pictures and article at bygg.no.

Kvartal 33

One of Lillestrøm’s latest housing projects has brought a new level of modernism and modern architecture to the house buyers in Skedsmo Municipality.

1,800 square meters of business, the quarter is a great place to live and work.
Builder Veidekke Eiendom and contractor Seby are both pleased with the project, which has also been well received by the users.
– We are very pleased with the terms and qualities we deliver to our customers here. And the way Seby has handled the customers has also been fantastic, says project manager Herman Engesgaar in Veidekke Eiendom and the construction company Kvartal 33 AS.
Project manager Jo Andersen in Seby says that the contractor is also pleased with the development and that the residents also have good reason to be.
– I do not want to say that this is normal housing standard. If you look at the outdoor areas, with granite, a great playground and with the architecture we have here, this is a step up from normal living standards. It’s not often you see so expensive outdoor areas in a housing project, says Andersen.

Picture and article on: bygg.no.

Harvard HouseZero: Design Intelligence as a Platform for Sustainability

Harvard, Snøhetta and Skanska Technology develops ambitious research project, retrofitting an existing pre-1940s building to achieve unparalleled levels of energy efficiency.

Tuesday, May 23, 2017 — The Harvard Center for Green Buildings (CGBC) at the Harvard University Graduate School of Design, in collaboration with Snøhetta and Skanska Technology, are retrofitting CGBC’s headquarters in a pre-1940s timber-framed building to become one of the world’s most ambitious sustainable buildings. As a first-of-its-kind research project, HouseZero demonstrates how to transform a challenging building stock into a prototype for ultra-efficiency, rapidly reducing the level of reliance on energy-intensive technology while simultaneously creating comfortable indoor environments.

HouseZero attempts to address the global environmental challenge of climate change by focusing on existing buildings, which account for energy inefficiency and carbon emissions on a vast scale worldwide. Through intelligent design that generates inspiring work spaces and a comfortable indoor climate, HouseZero achieves groundbreaking reductions in energy use and carbon footprint.

To realize this ambition, the design of HouseZero is driven by highly ambitious performance targets, including 100% natural ventilation, 100% daylight autonomy, almost zero energy required for heating and cooling, and zero carbon emissions, including embodied energy in materials. Once completed, the building will produce more energy over its lifetime than was used to renovate and operate it. This measure considers the building’s total life-cycle, including the embodied energy for construction materials, building operations and equipment plug-loads over a 60-year lifespan.

“Before now, this level of efficiency could only be achieved in new construction,” said Ali Malkawi, professor of architectural technology at the Harvard Graduate School of Design, founding director of the Harvard Center for Green Buildings and Cities and the creator of the HouseZero project. “We want to demonstrate what’s possible, show how this can be replicated almost anywhere, and solve one of the world’s biggest energy problems — inefficient existing buildings.”

Acoustic quality
Acoustic quality as part of the spatial experience of HouseZero has been a major focus. Solutions that condition spatial acoustics through both absorption and diffraction are implemented in the interior. Treatment of the existing structure, from exposure of the beams to creation of double height spaces, has positive effects on both volume and acoustics. The addition of the facetted stairwell is designed to reduce potential disturbance to the working spaces from human circulation.

Read the entire press release here.
And for more information visit www.harvardcgbc.org

Heggedal school and multipurpose hall

Heggedal primary school was rebuilt, with new additions and a multipurpose hall affiliated with the school. Brekke & Strand Akustikk AS is engaged as sound technical consultant for SG Architecture.

“The old school had been extended and expanded at irregular intervals over the years. The first part was from 1906, the last expansion was from the early 2000s. The challenge was to make an expansion to a 3 parallel school, when many changes over time has resulted in a very inexpedient construction, says Kjetil Myrseth in SG Architecture, who has been projecting since the draft project.
The school area is in total 11.000 square meters. In the total area, the multipurpose hall is included with an underlying parking floor of 2,800 square meters. The lot of almost 19 acres, is flat and located on a ridge, with the schoolyard facing the south and overlooking the lake Gjellumvannet. After demolishing and rebuilding the facility is now organized with a central middle wing with administration and common classrooms, as well as two side wings for the teaching areas.”

Article and pictures at: bygg.no.

 

Sundt quarter

Sundt quarter is built on the sites of old brothers Sundt Machine Tool Factory, colloquially referred to simply as brothers Sundt. The project fills a whole city block bounded by Vahls street Lakkegata and Heimdalsgata east of central Oslo.

The project has a gross area of 33,100 square meters, distributed on five floors and a basement floor. The building contains office areas with canteen and auditorium, public meeting room- and welcome center, commercial premises for outreach activities on the 1st floor and multipurpose hall for the municipality of Oslo. Contractor is Skanska Norway, while Dyrvik Architects has designed the building.

The project also includes two listed buildings which was fully renovated, but under the direction of another contractor.

Article and pictures on bygg.no.

Rotnes church opened

Rotnes church, which is part of the City Hall Quarter in Nittedal, was officially open Sunday, November 27. Brekke & Strand has taken care of the acoustics in the church hall and in the chapel and youth hall.

Read more at nrk.no