Portalen – Lillestrøm

The location south of the railway station in Lillestrøm takes a quantum jump now when Portalen is ready. The new landmark of 50,000 square meters contains hotels, business areas, an office building and two apartment blocks with 144 apartments.

The builder through Jernbanegata AS is OBOS Forretningsbygg AS. Portalen is OBOS’ largest single project ever, with a project cost of over 1.5 billion NOK. The project owner for the residential area is OBOS New Home, project management for Scandic Lillestrøm has been Chinma Holding, while Øyvind Moen AS and OBOS Prosjekt have assisted the building management in addition to OBOS Forretningsbyggs’ own resources. Veidekke Entreprenørs total contract has a value of NOK 821 million excluding fees, and is also Distrikt Oslo’s first project built after the BREEAM-NOR classification.

In recent years, the ten-acre plot has served as a parking lot, but with different owner constellations, efforts have been made to achieve good finances in various project plans. OBOS Forretningsbygg contacted LPO Arkitekter in the fall of 2012, with a wish to get about 50,000 square meters of land in which 40,000 square meters would be above ground.

– There were clear indications about the disposals. OBOS Forretningsbygg wanted an office building in the south, a hotel closest to the train station and homes and shops located in the center. We had a very good internal process that led to this concept, says Beate Bruun of LPO Arkitekter, who won the architectural competition just before Christmas in 2012.

Eika Fet Arena

The new sports hall in Fetsund is a long-awaited venue for the sports club in the village.

The 2,300 square meter hall contains two handball courts, as well as 2×750 square meter of social space and service. In addition, a climbing hall has been built with a 13 meter high climbing wall and buldre wall. A new kindergarten is also a big part of the project.

Backe Romerike AS has had the turnkey contract for the project where Fet IL is the builder.
– We started at new years with the construction of the hall and kindergarten. We feel that we have completed a great project in a short space of time, says project manager Petter Vestli from Backe Romerike AS to Byggeindustrien.

Picture and article on: bygg.no.

 

N-building, NTNU Gjøvik

Betonmast Innlandet recently handed over the N-building at NTNU in Gjøvik to Statsbygg. The education, laboratory, workshop and office building of almost 5000 square meters was designed by Reiulf Ramstad Arkitekter, and is an important piece to handle an increasing number of students in the city center.

Project manager Reidar Søbstad in Statsbygg is pleased with the building. He believes this has been a project where it is difficult to find something that has not worked.

– In my opinion, this has been a successful project from a to z. Betonmast Innlandet has made sure that the project has been a safe journey, and we have also had a good construction agent in Norconsult. We are now sitting with a great building that scores high in the focus areas of Statsbygg, including environment and HSE, he says.

Project Manager André Skjelstad in Betonmast Innlandet is also clearly pleased with the implementation of the project. He describes the cooperation with Statsbygg as very rewarding.

– Statsbygg has a lot of expertise and they make strict demands on us as a contractor, and we like it. We feel that the strict requirements from the developer has lifted us in important areas such as HSE, Environment and Energy, he says.

Pictures and article: bygg.no.

Frogner Idrettspark

At Frogner in Sørum municipality, the local sports team has planned and built a sports park many can envy. The magnificent new facility was completed in the fall – and is in use for a large part of the day.

It was in late summer Frogner sports team could use the new sports park. The project comprises a multipurpose hall of a total of 7,500 square meters – where the hall itself comprises 3,600 square meters. The hall includes three handball courts, a basketball court, ten badminton courts (Frogner is a big club within badminton), path floorball, volleyball and tennis as well as a climbing wall / bouldering wall. The rest of the building includes two fitness rooms, wardrobe facilities with 14 wardrobes, social rooms, store / kitchens, seven offices and two meeting rooms.

The new hall is also built together with the existing hall and clubhouse, which is partially refurbished. Here among other things, Posten (mail) has got completely new premises and is a permanent tenant in the building.

The project also includes an outdoor area including a 3,600 square meter artificial grass with infrared underfloor heating and flood lighting. In addition, there is a new area for an ice skating rink in the winter and an outdoor fitness park.

Pictures and article at bygg.no.

Kvartal 33

One of Lillestrøm’s latest housing projects has brought a new level of modernism and modern architecture to the house buyers in Skedsmo Municipality.

1,800 square meters of business, the quarter is a great place to live and work.
Builder Veidekke Eiendom and contractor Seby are both pleased with the project, which has also been well received by the users.
– We are very pleased with the terms and qualities we deliver to our customers here. And the way Seby has handled the customers has also been fantastic, says project manager Herman Engesgaar in Veidekke Eiendom and the construction company Kvartal 33 AS.
Project manager Jo Andersen in Seby says that the contractor is also pleased with the development and that the residents also have good reason to be.
– I do not want to say that this is normal housing standard. If you look at the outdoor areas, with granite, a great playground and with the architecture we have here, this is a step up from normal living standards. It’s not often you see so expensive outdoor areas in a housing project, says Andersen.

Picture and article on: bygg.no.

Harvard HouseZero: Design Intelligence as a Platform for Sustainability

Harvard, Snøhetta and Skanska Technology develops ambitious research project, retrofitting an existing pre-1940s building to achieve unparalleled levels of energy efficiency.

Tuesday, May 23, 2017 — The Harvard Center for Green Buildings (CGBC) at the Harvard University Graduate School of Design, in collaboration with Snøhetta and Skanska Technology, are retrofitting CGBC’s headquarters in a pre-1940s timber-framed building to become one of the world’s most ambitious sustainable buildings. As a first-of-its-kind research project, HouseZero demonstrates how to transform a challenging building stock into a prototype for ultra-efficiency, rapidly reducing the level of reliance on energy-intensive technology while simultaneously creating comfortable indoor environments.

HouseZero attempts to address the global environmental challenge of climate change by focusing on existing buildings, which account for energy inefficiency and carbon emissions on a vast scale worldwide. Through intelligent design that generates inspiring work spaces and a comfortable indoor climate, HouseZero achieves groundbreaking reductions in energy use and carbon footprint.

To realize this ambition, the design of HouseZero is driven by highly ambitious performance targets, including 100% natural ventilation, 100% daylight autonomy, almost zero energy required for heating and cooling, and zero carbon emissions, including embodied energy in materials. Once completed, the building will produce more energy over its lifetime than was used to renovate and operate it. This measure considers the building’s total life-cycle, including the embodied energy for construction materials, building operations and equipment plug-loads over a 60-year lifespan.

“Before now, this level of efficiency could only be achieved in new construction,” said Ali Malkawi, professor of architectural technology at the Harvard Graduate School of Design, founding director of the Harvard Center for Green Buildings and Cities and the creator of the HouseZero project. “We want to demonstrate what’s possible, show how this can be replicated almost anywhere, and solve one of the world’s biggest energy problems — inefficient existing buildings.”

Acoustic quality
Acoustic quality as part of the spatial experience of HouseZero has been a major focus. Solutions that condition spatial acoustics through both absorption and diffraction are implemented in the interior. Treatment of the existing structure, from exposure of the beams to creation of double height spaces, has positive effects on both volume and acoustics. The addition of the facetted stairwell is designed to reduce potential disturbance to the working spaces from human circulation.

Read the entire press release here.
And for more information visit www.harvardcgbc.org

Christian Krohgsgate 32

The contracting company Bunde Construction AS has been providing the refurbishment on behalf of the property company Anthon B Nilsen Eiendom AS and OBOS Forretningsbygg, who have equal shareholdings in the property Christian Krohgsgate 32 AS with an area of 11,300 square meters. The apartment building was purchased from Aberdeen in December 2014.

Christian Krohgsgate 32 are listed in 1935 as business premises with six floors, and has primarily served as storage up until around 2000. The building is made of reinforced concrete, and bricked with kammerstein of bims. To avoid internal columns, the skeleton is constructed as frame structures over 10.6 meters span. All floors are decorated for factories and warehouses, and the sixth floor is designed as a large fanlight hall. The old building was built in 2000 by the NCC for the Police Immigration Unit, which was located here for a decade.
– We assisted Westerdals Oslo ACT finding new premises and during the inspection here we found out that the building is well suited to their purpose. It has good heights, is robust and has a good amount of daylight, which is well suited for teaching and classrooms. That it is column-free between the floors, is also beneficial, says director of development Fredrik W. Baumann in Anthon B Nilsen Eiendom AS (ABNE) to Byggeindustrien.

Article and images at bygg.no.

 

Frogner school and youth center

At Frogner in Sørum municipality the first construction phase of a large-scale educational and multipurpose facility is completed – half a year ahead of schedule.
Students and teachers could make use of the new school buildings already in March 2016, while the official opening took place on this year’s school start on August 18. The first construction phase consists of three school buildings that are connected by a culvert, renovation of the existing primary school and outdoor facilities. The project is carried out in a collaboration contract between Sørum municipal property company KF and Betonmast Romerike, which has been the turnkey. L2 Architects have designed the buildings.
To reduce the scale the project is divided into several smaller volumes. The school buildings and the cultural center are gathered around a central square, which is aimed at Frogner city center.
– We have put particular emphasis on good daylight in all teaching areas and workplaces for the teachers by selecting large windows. Large ceiling height in all classrooms are also selected for optimum conditions in terms of light and air, says civil architect Jon Flatebø in L2.
There is great emphasis on universal design, which is step-free access between all buildings. Outdoors there are universally designed walkways, and it will be built a bridge across the valley between indoor swimming pool and building B. That way, you get direct access from the parking lot and into the school building. Indoors energy have been used and effort to get luminance contrast (grayscale contrast) on transitions in materials and stairs. The culvert that connects the three school buildings makes it possible to get through all the buildings without having to go outside.

Article and images at bygg.no.

Munkerud School

A worn and not very functional school and an increased demand for school places, made it most expedient to build a new elementary school in Nordstrand in Oslo.

The old school from 1959, which was extended several times over the years, was laid across the hilly site which is characterized by steep peaks.
– Increased population growth and a very poor condition was behind the decision to build a new school, where LCC-analysis formed the basis for the decision on demolishing and rebuilding. The new school can accommodate 840 students, approximately 200 more than at the old school, says project manager Nina Rønning in Undervisningsbygg Oslo KF.

 

Article and images at bygg.no.

Gamborgs Place

A corner plot on the border between Dælenenga and Rodeløkka has over the last decades served as a parking lot, but has now been replaced by two new apartment buildings above commercial premises and a parking garage.

Large parts of the former industrial buildings on the lower part of Rodeløkka is history. Most of the old wooden buildings which we still find on the plateau in the southeast, are also gone. In recent years, several large builders have transformed the existing factory premises into new, exciting housing projects. Last out is Gamborgs Place – which constitutes the last undeveloped corner of a block in the neighborhood where all the streets are named after Nordic cities.

 

Photo and article at bygg.no.